Factoringbedrijven kopen onbetaalde rekeningen van bedrijven en betalen hen vooraf een percentage van het totale verschuldigde bedrag. Als uw bedrijf diensten verleent aan andere bedrijven, bent u waarschijnlijk bekend met de praktijk van het sturen van facturen en het wachten op betaling. Hoewel betalingstermijnen van 30, 60 of zelfs 90 dagen gebruikelijk zijn op facturen, kunnen ze de cashflow van uw bedrijf in gevaar brengen.

In dat geval kunnen factoringbedrijven helpen. Wat factoring is, is dat deze organisaties openstaande facturen met korting kopen, waardoor uw bedrijf sneller inkomsten krijgt.

Wat is een factoringbedrijf precies?

Een factoringbedrijf is een bedrijf dat factoringdiensten aanbiedt, wat inhoudt dat onbetaalde facturen van een bedrijf tegen een korting worden gekocht. Binnen een paar dagen ontvangt het bedrijf een percentage van de factuur, bijvoorbeeld 85%, en de factoringmaatschappij neemt de factuur- en betalingsprocedure over. U int de rest van het geld dat uw bedrijf verschuldigd is (de resterende 15% van het factuurbedrag) minus de kosten van de factoringmaatschappij zodra uw klant zijn factuur betaalt (rechtstreeks aan de factoringmaatschappij).

Waarom huren bedrijven factoringbedrijven in?

De verkoop van facturen aan een factoringmaatschappij kan helpen de kloof te overbruggen tussen het moment waarop een dienst is voltooid en het moment waarop de betaling verschuldigd is. Zelfs als u wat geld verliest aan de factoringmaatschappij, kan het de moeite waard zijn om een kastekort te voorkomen. Factoringbedrijven, zoals The Blue Factor, werken ook sneller dan traditionele kredietverstrekkers zoals banken, dus als u onmiddellijk geld nodig hebt, kunnen zij u helpen.

Hoe factoringbedrijven werken

Hoe ziet het werken met een factoringbedrijf eruit? Als u een factoringbedrijf facturen ter waarde van €20.000 aanbiedt, kan het ermee instemmen deze voor €19.600 te kopen, plus een factoringcommissie van 2% van €400. Gewoonlijk betaalt de factoringprovider u niet het hele bedrag van de facturen vooraf. In plaats daarvan betaalt hij u 85% vooraf – in dit geval €16.660 – en vervolgens de resterende €2.940 wanneer uw klant de facturen betaalt.

Factoringbedrijven rekenen factoring- of factoringskosten (ook bekend als kortingspercentages) om geld te verdienen. Deze kosten variëren gewoonlijk van 1% tot 5% van het totale factuurbedrag.

De factoringvergoeding die u verdient, wordt meestal bepaald door de waarde van de factuur, het verkoopvolume van uw bedrijf, de kredietwaardigheid van de klant, en of de factor “recourse” of “nonrecourse” is, naast andere factoren.

Het is vermeldenswaard dat als het onderdeel recourse is, uw bedrijf verantwoordelijk is voor de schuld als uw klant zijn factuur niet betaalt. Nonrecourse factoring houdt in dat het factoringbedrijf het grootste deel van het risico op zich neemt als uw klant niet betaalt, in ruil voor een hoger factortarief.

Is het een goed idee om gebruik te maken van factoringbedrijven?

Als u uw cashflow moet beheren of rekeningen op korte termijn moet betalen, kan werken met een factoringbedrijf een uitstekende keuze zijn, vooral als u niet in aanmerking komt voor bankkrediet of sneller toegang tot kapitaal nodig hebt.

Als u het niet erg vindt om het beheer van uw facturen uit handen te geven en erop vertrouwt dat de factoringmaatschappij uw klanten professioneel behandelt, kan factoring een betere optie zijn dan financiering van facturen. Overweeg de volgende voor- en nadelen van factoring:

Factoring corporaties voordelen

  • Verhoog de snelheid van uw cashflow. Een factoringbedrijf kan u helpen als u bedrijfskapitaal nodig hebt om een kastekort te overbruggen terwijl u wacht tot consumenten hun facturen betalen.
  • Klanten hebben verschillende betalingsmogelijkheden. Als langere betalingstermijnen sommige van uw beste klanten tevreden houden, kunt u uw betalingstermijnen handhaven en tegelijkertijd uw bedrijf soepel laten functioneren.

Nadelen van factoringbedrijven

  • Het is vrij duur. Vanwege de kosten kan het werken met een factoringbedrijf kostbaar zijn.
  • De controle wordt u ontnomen. Factoringbedrijven worden eigenaar van uw facturen en de manier waarop ze worden betaald, dus u verliest wat controle over uw klantenrelaties.