Als starter komt er een hele hoop op je af en soms is dat even te veel om te bevatten. Naast het leren van hoe je een boekhouding bijhoud en hoe je jezelf verkoopt, moet je ook belastingaangifte gaan doen. Het kan best even schrikken zijn als je ziet hoeveel je af moet dragen aan de belasting. Gelukkig zijn er een aantal belastingvoordelen waar je als starter gebruik van kunt maken.

Zelfstandigen- en startersaftrek

Voor de zelfstandigenaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je minimaal 1225 uur in je onderneming moet steken. Voldoe je aan dit criterium en heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit betekent dat je in 2020 een bedrag van 7030 euro van je winst af mag trekken en je dus minder belasting betaalt. Vanaf 2020 gaat de zelfstandigenaftrek steeds een beetje omlaag. Ieder jaar zal het bedrag met 250 euro dalen, tot er in 2028 een bedrag van 5000 euro over blijft.

De startersaftrek is eigenlijk gewoon een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Deze regeling geldt voor ondernemers die in de eerst vijf jaar van hun onderneming zitten en die vijf jaar daarvoor geen eigen onderneming hebben gehad. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je ook recht hebben op de zelfstandigenaftrek en dus voldoen aan het urencriterium. Voldoe je aan alle eisen, dan kun je bij het bedrag van de zelfstandigenaftrek nog eens 2123 euro bij optellen.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Met de kleineondernemersregeling kun je gebruik maken van een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken wanneer je omzet exclusief btw onder de 20 000 euro blijft. Wanneer je gebruik maakt van deze regeling hoef je geen btw voor je klanten te rekenen en betaal je deze dus ook niet aan de belasting.

MKB-winstvrijstelling

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan is de MKB-winstvrijstelling van toepassing voor jou. Deze regeling houd in dat je op 14% van je winst geen belasting hoeft te betalen. Hiervoor hoef je niet te voldoen aan het urencriterium, dit voordeel krijg je sowieso. 

Aftrekbare zakelijke kosten

Deze regeling geldt eigenlijk voor alle ondernemingen en dus niet alleen voor starters, maar het is wel een interessante regeling. Bij deze regeling mag je namelijk de belasting van de spullen die je aanschaft voor je onderneming, ofwel de zakelijke kosten die je maakt, (denk bijvoorbeeld aan een laptop, visitekaartjes of een bureau) van je btw afhalen. Je krijgt dus als het ware de btw die je bij deze producten betaalt terug.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om alle voordelen en regels op een rijtje te hebben? Schakel dan een accountant in. Er zijn meer dan genoeg accountants voor starters die je kunnen helpen met de financiën van je bedrijf. Deze mensen kennen de regels tot in de puntjes en op die manier wordt je een hoop werk en gepuzzel uit handen genomen.