Het fair trade label op producten staat voor eerlijke handel. Dit houdt in dat producten waar fair trade opstaat een eerlijke prijs hebben en dat er bij het maken van het product eerlijke lonen zijn betaald. Het is een duurzame vorm van handel, omdat door de eerlijkere (vaak hogere) lonen de lokale bevolking een goede kans krijgt op een beter leven. Met de extra inkomsten worden vaak veel goede dingen gedaan. Denk hierbij aan het aanleggen van waterputten, sanitaire voorzieningen en het bouwen van nieuwe scholen. Door de fair trade producten kan de lokale bevolking dus niet alleen in leven blijven, maar ze kunnen zichzelf en hun woonplaats ook ontwikkelen. 

Eerlijkere loon

Veel producten zoals shea butter, koffiebonen, thee, suiker en kleding worden produceren in ontwikkelingslanden. Jammer genoeg krijgen deze mensen hier vaak heel erg weinig voor betaald. Er zijn zelfs gevallen waarbij de mensen heel hard moeten werken en hier helemaal geen loon voor krijgen uitbetaald; hier kun je de werknemers dus eigenlijk vergelijken met slaven. Ook is komt het helaas voor dat er kinderen werken op deze werkplaatsen. Fair trade shea butter van Butterwise is een mooi voorbeeld van een product waarbij de werknemers wel eerlijke lonen hebben gekregen. 

Wat kunnen wij ertegen doen? 

Wil jij ook graag iets doen voor de mensen die werken in ontwikkelingslanden? Geld geven aan een goed doel doen aardig wat mensen, maar er zijn ook andere manier om je steentje bij te dragen. Hiermee bedoelen we niet dat je meteen naar deze landen toe moet reizen, want wij snappen ook dat niet iedereen die mogelijkheid heeft. Dat je niet naar de landen toe kan, betekent daarentegen niet dat je geen ontwikkelingswerk kan doen. Ook in Nederland kun je namelijk ontwikkelingswerk doen. De keuzes die bedrijven en consumenten hier maken hebben namelijk een grote invloed op hoe de werknemers in ontwikkelingslanden worden behandeld. Zolang wij altijd maar voor de goedkoopste opties gaan in de supermarkt en in de kledingwinkel, zullen de mensen daar nog steeds worden uitgebuit. 

Kies vaker voor fair trade producten

Wil jij dus graag jouw steentje bijdragen, kies dan eens voor eerlijke, fair trade producten. Er zijn namelijk veel goede fair trade merken in Nederland, die hartstikke goed betaalbaar zijn! Een top idee dus.