Het vinden van de juiste zorgverzekeraar kan soms best lastig zijn. Overweeg je om over te stappen van zorgverzekeraar? Dan hebben we vijf tips voor je om je te helpen met jouw keuze.

1. Vergelijk verschillende premies

Je bent toch een Hollander, of niet? Niemand wil teveel betalen, en al helemaal niet voor een zorgpremie. Vergelijk daarom verschillende zorgpremies van verschillende aanbieders. Via Goedkoopste Zorgverzekering vind je een overzicht van zorgaanbieders en de premies die ze aanbieden. Geen ingewikkelde tabellen of diagrammen, gewoon eenvoudig alle keuzes op een rijtje voor jou. Zo kun jij heel makkelijk alle premies met elkaar vergelijken.

2. Check de dekking van verschillende zorgverzekeringen

Bekijk wat je écht nodig hebt en vergelijk op basis daarvan verschillende zorgverzekeringen met elkaar. Heb jij bijvoorbeeld extra fysiotherapie nodig komend jaar? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel sessies gedekt worden door de basisverzekering en hoeveel er gedekt zijn wanneer je die aanvullend zou verzekeren. Heb je vaak last van gaatjes en ben je het beu om steeds die hoge tandartsrekening te moeten betalen? Kijk dan eens of een aanvullende tandartsverzekering niet iets voor jou is. 

Andersom werkt het natuurlijk ook zo. Mankeer jij eigenlijk nooit iets maar betaal je wel een torenhoge zorgpremie? Overweeg dan eens of je dit tarief wat naar beneden kunt schroeven. Ben je student? Kijk dan naar de goedkoopste studenten verzekering. Door voor jezelf na te gaan wat jij echt nodig hebt, kun je een zorgverzekering nemen die écht bij jou past. 

3. Vergelijk vrije artsenkeuze

Ga voor jezelf na hoeveel keuze je wilt hebben bij een zorgverzekering. In principe heb je altijd vrije artsenkeuze, alleen verschilt het per polis welke ziekenhuizen of klinieken vergoed worden. Is er een contract afgesloten met de zorgverzekeraar, dan worden deze ziekenhuis- of kliniekbehandelingen vergoed. Is er geen contract afgesloten, dan kan het zijn dat je zelf een eigen bijdrage moet leveren. De meeste restitutiepolissen bieden vrije artsenkeuze, maar er zijn ook naturapolissen die vrije artsenkeuze aanbieden. Je kunt natuurlijk ook de restitutiepolissen vergelijken. Kijk voor meer info hierover op Vrije Artsenkeuze

4. Splits jouw aanvullende verzekering, of houd alles bij één aanbieder

Wanneer je kiest voor een aanvullende verzekering, kiezen de meeste mensen ervoor om dit bij één zorgverzekeraar af te nemen. Dit ben je echter niet verplicht. Je kunt namelijk ook jouw aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar afsluiten. Check daarom of het voor jou voordeliger is om dit op te splitsen, of om dit bij dezelfde aanbieder te houden.

5. Stap over voor 31 december

Misschien een open deur, maar toch zijn er nog steeds mensen die te lang wachten met het overstappen van zorgverzekeraar. Zorg daarom dat je vóór 31 december 2021 bent overgestapt. Zo voorkom je dat je nog een jaar extra aan jouw huidige zorgverzekeraar vastzit. Stap dus over vóór het einde van het jaar!