Een sauna is ontzettend leuk. Voor veel mensen is het een droom om ooit thuis een eigen sauna te hebben, waar ze lekker kunnen ontspannen. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden wanneer je zelf een sauna neemt? Dat gaan wij jou hier duidelijk maken. 

Een sauna op maat

Er zijn veel verschillende modellen thuissauna’s waar je uit kunt kiezen. Van een sauna voor één persoon tot modellen waar je met je hele gezin in past. De keuze van het formaat van de sauna hangt natuurlijk af van de hoeveelheid ruimte die jij thuis ter beschikking hebt. Deze ruimte hoeft niet altijd heel groot te zijn, bij https://www.waterwellness.nu/ zijn er al (zit)modellen die maar één vierkante meter nodig hebben. Als je als eis hebt dat je erin wilt kunnen liggen, moet je wel minimaal twee meter bij twee meter ruimte hebben. Er zijn nog grotere modellen verkrijgbaar, hierin heb je bijvoorbeeld banken op verschillende hoogten. Sauna’s kunnen als bouwpakket of als kant-en-klaar-constructie worden geleverd. Deze saunapakketten hebben wel standaard maten, als dit niet voldoet aan jouw eisen kun je ervoor kiezen om een sauna op maat te laten maken. 

Het design van de sauna

Er komen steeds meer verschillende sauna’s op de markt in verschillende vormen en kleuren. Dit komt doordat meer mensen thuis een sauna nemen en al deze mensen verschillende wensen hebben. Er worden verschillende keuzes gemaakt met het oog op comfort en luxe. Stijlvolle hoofdsteunen, fijne rugleuningen en verschuifbare beensteunen zijn hier voorbeelden van. Vaak heb je meer opties bij de wat ‘grotere’ sauna’s. Ook kun je door de kleur van het hout de sauna meer je eigen stijl geven.

Hoe wordt de sauna verwarmd? 

Er zijn verschillende manier op een sauna te verwarmen. Dit kan door hout, gas of elektriciteit. De juiste manier van verwarmen is heel erg belangrijk voor het effect van de sauna. Elektrische kachels kunnen onder de ligbanken worden ingebouwd en zijn voorzien van een elektronische temperatuurregeling, een sproei-installatie en een timer. Bij de eerste sauna’s werden stenen reservoirs met daaronder een verwarmingselement als warmtebron gebruikt, hier moet je water over de stenen gooien. 

Schoonheidstips voor in de sauna

Spoel jezelf altijd even af onder de douche voordat je de sauna instapt. Wanneer je jezelf afdroogt na het douchen zul je in de sauna sneller gaan transpireren, je haren kunnen wel nat blijven want hierdoor droogt je haar minder snel uit. Wanneer je erg breekbaar haar hebt, kun je een haarmasker in je haren laten intrekken terwijl je in de sauna gaat. Nadat je de sauna uitstapt is het noodzakelijk om een koude douche of duik in het zwembad te nemen, hierbij is het gebruik van zeep niet nodig omdat je lichaam al schoon is door het transpireren in de sauna.