Er komt steeds meer aandacht voor de invloed van werken aan een bureau op je lichaam. Een kantoorbaan blijkt helemaal niet goed te zijn voor je gezondheid en je houding. Daarom komen er langzaam oplossingen op de markt om die houding te verbeteren.

Zoals we in de inleiding al schreven, is een kantoorbaan echt niet zo goed voor je gezondheid. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat het menselijk lichaam helemaal niet gebouwd is om lang achter elkaar te zitten. Wanneer je dit dus wel doet, heeft dat effect op zowel je houding als op je gezondheid.

Waarom een kantoorbaan slecht voor je is

Je lichaam is er dus niet op gebouwd om lang achter elkaar te zitten. Door veel te zitten, wordt de kans op ziektes, zoals diabetes, obesitas, kanker, hartkwalen en nog veel meer aanzienlijk vergroot. Uit onderzoek blijkt zelfs dat iemand die per uur twee minuten beweegt 33% minder kans heeft om drie jaar eerder te sterven.

De houding die je daarbij aanneemt als je aan een bureau zit, is niet goed voor je spieren en je botten. Deze verslijten op allerlei plekken te snel en je nek en rug kunnen flink in de knoop gaan zitten door het lange zitten. 

Hoe los je dit op?

Zoals we ook al hierboven schreven, komen er gelukkig steeds meer producten op de markt die je houding en je gezondheid kunnen verbeteren. Hieronder sommen we een aantal artikelen voor je op, zodat je weet waar je in moet investeren wanneer je je kantoorruimte wilt verbeteren.

Bureaustoel

Je kunt al beginnen met een bureaustoel die je houding stimuleert. Zorg ervoor dat je goed recht kunt zitten op de stoel. Kies hierbij een stoel die je echt uitnodigt om rechter te gaan zitten. Een stoel waarvan de rugleuning je naar voren duwt, heeft namelijk een slecht effect op je rug. De meeste bureaustoelen hebben wel wieltjes. Heb je echter de perfecte bureaustoel gevonden, maar heeft deze geen wieltjes, terwijl je dat wel graag wilt? Kijk dan eens op www.wielenoutlet.nl, hier kun je allerlei soorten wieltjes halen voor onder je bureaustoel.

Schermen

Ga niet met je kleine laptopje voor je neus zitten. Dat ding is leuk als je onderweg bent en even snel wat moet regelen, maar als je echt aan het werk gaat is het belangrijk dat je deze aan kunt sluiten op een scherm. Zet dit scherm ook hoog genoeg, zodat je recht voor je uit kijkt als je aan het werk bent. Zo hoef je niet de hele tijd naar beneden te staren. Heb je snel last van vermoeide ogen? Zet dan het blauwfilter aan op je computer. Deze filtert het blauwe licht van je scherm, zodat je ogen hier veel beter tegen kunnen.

Bureau

Misschien wel de grootste aanpassing die je kunt maken, is door te kiezen voor een sta bureau. Deze bureau’s kun je omhoog en omlaag zetten, waardoor je er zelf voor kunt kiezen of je gaat staan of gaat zitten. Zo kun je gemakkelijk afwisselen. Het is namelijk enorm goed om in ieder geval de helft van je werktijd te staan in plaats van te zitten. Je houding wordt hier niet alleen beter van, maar het is ook gewoon een stuk gezonder.

Muis

Als laatste gaan we het nog even over de muis hebben. Ook hier heb je namelijk een ergonomische variant van. Bij de muis die de meeste mensen kennen ligt je hand plat op de muis, maar dit is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je pols en ook hier kunnen weer verschillende klachten ontstaan. Een ergonomische muis is zo gebouwd dat je je hand, met de duim naar boven, rechtop houd.