Tegenwoordig staan mensen veel vaker stil bij hun oude dag dan vroeger het geval was. Dit uit zich in verschillende zaken. In eerste instantie sparen we bijvoorbeeld veel meer en ook veel sneller voor ons pensioen. Daarnaast is het zo dat we ons ook steeds vaker de vraag stellen of we op latere leeftijd wel nog in staat zullen zijn om al onze praktische en financiële zaken te kunnen regelen. Het laten opstellen van een levenstestament kan op dat vlak een bepaalde zekerheid bieden. In dit document kunnen verschillende zaken worden vastgelegd. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan moet je, je zeker even verdiepen in de onderstaande informatie!

Is het laten opstellen van een levenstestament verplicht?

We gaan meteen stevig met de deur in huis vallen. Een belangrijke vraag die immers door heel veel mensen wordt gesteld heeft te maken met het feit of er een verplichting geldt voor het laten opstellen van een levenstestament of niet. Dat is op moment van schrijven niet het geval. Concreet betekent dit dat iedereen gewoon voor zichzelf kan bepalen of hij of zij ervoor kiest om een dergelijk document te laten opstellen. Doe je dat niet? Dan kan dat er in de praktijk wel voor zorgen dat je geconfronteerd kan worden met enkele niet onbelangrijke nadelen of risico’s.

Een levenstestament laten opstellen is zeer populair

De risico’s die verbonden zijn aan het niet laten opstellen van een dergelijk testament zorgen ervoor dat bijzonder veel mensen er tegenwoordig voor kiezen om toch maar eens een bezoekje te brengen aan de notaris. Beeld je bijvoorbeeld maar eens in wat er allemaal kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld niemand hebt aangesteld om je financiële belangen te behartigen. In dat geval kan dat zomaar zorgen voor heel wat problemen die niet zo eenvoudig opgelost zullen kunnen worden. Door het aanstellen van een financiële vertrouwenspersoon door middel van een levenstestament zorg je ervoor dat deze persoon ook zal worden herkend door de banken en financiële instellingen.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Het laten opstellen van een levenstestament is dus ongelofelijk populair. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat ervoor het laten opstellen van zo’n document bepaalde kosten moeten worden betaald. Deze kosten zorgen ervoor dat veel mensen er toch ook een beetje weigerachtig tegenover staan. Nochtans is dat eigenlijk helemaal nergens voor nodig. De kosten die je moet betalen zijn namelijk zeer beperkt. Je kan er rekening mee houden dat er sprake is van een gemiddelde kostprijs van ongeveer 500 euro inclusief BTW welke door de notaris aangerekend zullen worden. Let wel, deze kost kan op verschillende manieren worden beïnvloed. Des te uitgebreider je eisen of wensen zijn, des te duurder het levenstestament uiteraard zal worden.

Conclusie; hoe interessant is een levenstestament nu echt?

Dan rest uiteraard alleen nog maar de conclusie die we moeten maken. Hoe interessant is nu namelijk concreet om ervoor te kiezen om een testament te laten opstellen? In de praktijk blijkt dat dit werkelijk een uitstekende keuze is. Niet alleen financiële zorgen op latere leeftijd kunnen op deze manier worden voorkomen, dat geldt ook voor medische evenals persoonlijke zorgen. Bovendien is het zo dat de kosten voor het laten opstellen van een dergelijk document veel beter meevallen dan veel mensen denken. Het mag dan ook duidelijk zijn, het laten opmaken van een levenstestament met jouw wensen is op z’n minst het overwegen waard.