Vochtproblemen zorgen voor veel lelijke plekken op muren. Er zijn echter nog veel meer consequenties dan alleen de lelijke plekken. Er kan namelijk ook schade zijn aan de woning en het interieur. Ook zorgen vochtproblemen voor hogere energiekosten en kan het mogelijk leiden tot gezondheidsklachten. 

Woning- en interieurschade 

Een stenen muur heeft veel holtes die voor luchtcirculatie en isolatie moeten zorgen. Door deze holtes kan overtollig vocht worden afgevoerd en wordt vocht van buitenaf tegen gehouden. Wanneer deze werking wordt verstoord, ontstaan er schimmelplekken en laat het behang los. Er kan zelfs kortsluiting ontstaan, doordat het vocht schakelaars bereikt. 

Daarnaast kan het interieur ook worden aangetast. Als er bijvoorbeeld vochtproblemen zijn in de kelder, dan kan het laminaat krom trekken. Alpha Vochttechniek kun je inschakelen voor vochtbestrijding in de kelder. Wanneer er meubels worden aangetast, kan dit ervoor zorgen dat er houtrot of vlekken ontstaan. 

Onnodig hoge energiekosten

Een muur is de isolator van de woning. Hoe droger een muur is, des te lager is de energievraag. Het is belangrijk om een hoge isolatiewaarde te bereiken, omdat er hiermee wordt voorkomen dat de gewenste temperatuur niet verloren gaat. Een muur met een hoge isolatiewaarde zorgt dus ook voor een lager energieverbruik. Wanneer de muur zich vol zuigt met vocht, is het belangrijk om deze muren volledig uit te drogen. Dit zorgt er voor dat er een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid wordt bereikt. Dit is één van de vervelende consequenties die aan vochtproblemen hangt.

Gezondheidsklachten

Een luchtvochtigheid van 50% is belangrijk voor de gezondheid. Vochtproblemen hebben namelijk direct gevolgen voor de kwaliteit van de gezondheid. Zo ontstaan er schimmels en bacteriën, die ziektes kunnen overdragen. Bij een relatieve vochtigheid tussen de 40 en 60% worden bacteriën geminimaliseerd. De grootte van de allergene mijtpopulatie en schimmels zijn afhankelijk van de relatieve vochtigheid. Wanneer de waarde van de relatieve vochtigheid hoger is dan 80%, bereikt de mijtpopulatie een piek in de groei. Veel schimmels groeien bij waarden van 60% of meer.

Een hoge luchtvochtigheid zorgt er ook voor dat schadelijke chemicaliën (zoals zwavel, stikstofdioxide, formaldehyde en ozon) vrijkomen van bouwmaterialen.