In de Verenigde Staten is de airco ondertussen een vast onderdeel geworden van veel huizen. Bijna 90 procent van de huishoudens heeft een airco en nu lijkt het steeds meer over te waaien naar ons land. De zomers worden heter en mensen zoeken nou eenmaal graag verkoeling op. Voor deze verkoeling kun je terecht bij Climatic

Verkoop van airco’s neemt fors toe 

Het aantal airco’s in huizen is in de afgelopen jarens flink toegenomen. De Nederlandse Vereniging van onderneming op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling, meldt dat er een exponentiële groei is in de verkoop van airco’s. Zo waren er in 2016 nog 75.000 airco’s verkocht en in 2020 is dit al 185.000. 

Airco’s zijn met name split-airco’s

Het gaat bij de verkoop van airco’s in Nederland alleen om split-airco’s. Dat zijn systemen die zowel aan de binnen- als de buitenkant van het huis worden geplaatst. Het is nog niet zo ver als in de VS, maar de airco wordt steeds gebruikelijker in Nederland. Mensen komen op vakanties airco’s tegen en realiseren vaak op dat moment dat het eigenlijk wel lekker is om verkoeling in huis te hebben. 

Per 1 januari 2021 is er een nieuwe indicatie factor ingegaan voor temperatuuroverschrijding. Hiermee wordt de oververhitting in nieuwe woningen tegen gegaan. Doordat het vroeger belangrijker was om de warmte binnen te houden, zijn de huizen hier op geïsoleerd. Hierdoor gaat de warmte ook moeilijker uit de huizen. Door deze nieuwe indicatie factor zal het aantal airco’s ook weer toenemen. De verwachting is daarnaast dat er ook veel mensen zullen zijn die een warmtepomp inzetten als airco. 

Mobiele airco’s

Toch kiezen nog steeds veel mensen voor een mobiele airco. Dit apparaat is namelijk verplaatsbaar en heeft een slang die de warme lucht naar buiten afvoert. Het is een goedkopere optie, maar minder efficiënt dan een split-airco. Een mobiele airco kun je vaak zelf installeren in tegenstelling tot de split-airco. Daar moet je namelijk een erkend installatiebedrijf voor laten komen. Ook bij bol.com zijn airco’s zeer in trek. Zo steeg in 2019 de verkoop van het aantal airco’s met 147 procent. 

Energieverbruik van de airco

De airco draagt niet bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Zo verbruikt het wel veel energie en is het toch verstandig om ook nog naar andere manieren te kijken voor verkoeling. Toch zijn er ook veel energiezuinige airco’s. De keuze gaat dan wel snel voor een split-airco. Deze is namelijk veel efficiënter en zuiniger dan een mobiele airco.