Ben je van plan om een uitwisselingsjaar te plannen? Dan mag jij zelf kiezen naar welke plek jij voor jouw uitwisselingsjaar wilt gaan. Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om naar Amerika, Spanje of Kaapverdië  te gaan. Kies je voor Amerika dan kan je kiezen voor een semester of een heel schooljaar. Je inschrijven aan een Highschool in Amerika is een grote stap die je maakt en is ook niet te vergelijken met een school in Nederland. Doe dus van tevoren veel informatie op zodat je zeker weet dat jij klaar bent voor deze grote stap. 

Tip 1: kies de juiste universiteit voor jou

Alleen verhuizen naar een ander land is natuurlijk al een gigantische stap. Het maken van keuzes is nog belangrijker en moeilijker. Je staat er dan namelijk alleen voor. Stap uit je comfortzone en ga er op uit. Naast dat je een plek hebt gekozen waar jij in Amerika terecht wilt komen, moet je ook gaan kiezen voor een universiteit. Op buitenlandse scholen hebben ze vaak specifieke vakken. Kijk dus goed naar wat jij interessant vindt. Biedt er een school bepaalde schoolvakken aan waar jij geïnteresseerd in bent? Houd die school dan in gedachten. Het proberen van nieuwe dingen is zeer goed voor je eigen ontwikkeling. Haal het maximale uit jouw uitwisselingsjaar, want je wilt niet dat je later erop terugkijkt en spijt hebt van bepaalde keuzes. Mocht je het echt moeilijk vinden om een schoolkeuze te maken, praat dan met uitwisselingsstudenten. 

Tip 2: begin op tijd met voorbereiden 

Nadat jij bent toegelaten als uitwisselingsstudent is het goed om jezelf op het uitwisselingsjaar voor te bereiden. Je moet onder andere goed uitzoeken welk visum je nodig hebt. Bedenk ook goed wat jij moet regelen om ernaartoe te kunnen gaan zoals: werk opzeggen, spullen inpakken en of je nog iets moet regelen voor jouw verblijfplaats daar. Het is een hoop geregel, dus onderschat dat dus niet. Wees ook voorbereid dat niet alles perfect zal lopen. Geen enkel uitwisselingsjaar is perfect. Bereid je voor op veel heimwee en een enorme cultuurshock. Zorg dat je jezelf daar goed op voorbereidt. Je kan namelijk ook niet zomaar terug naar Nederland. Ook is het verstandig om informatie op te zoeken over jouw nieuwe omgeving en zorg er daarnaast voor dat je de taal beheerst. 

Tip 3: heb geen verwachtingen 

Veel uitwisselingsstudent gaan de fout in om veel verwachtingen te stellen. Dit kan je beter niet doen. Zo zit er ook niks tegen. Loopt er een keer iets niet hoe je het had gewild, dan is dat logisch; niks gaat altijd perfect.