Heb je een aardig zakcentje op je spaarrekening staan? Zo ja, dan geeft dat een fijn gevoel. Het is altijd fijn om wat achter de hand te hebben. Toch is het vandaag de dag niet heel slim om veel geld op je spaarrekening te laten staan. Dit komt omdat de spaarrentes tegenwoordig zo laag zijn. Vroeger loonde sparen zich nog, maar nu lopen de spaarrentes behoorlijk achter op de inflatie. Daarom is het slim om wat met je spaargeld te gaan doen. In dit artikel geven we je een aantal ideëen.

Begin met beleggen

Veel mensen gebruiken hun spaargeld om te gaan beleggen. Een slimme keuze, tenminste als je het op de juiste manier doet. Beleggen kun je doen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Bedenk wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Je ingelegde geld kun je kwijtraken. Beleg daarom dus ook nooit in één aandeel.

Iets wat tegenwoordig steeds populairder wordt is beleggen in cryptovaluta, zoals Bitcoin, Ethereum of Ripple. De afgelopen jaren hebben meerdere cryptomunten grote koersstijgingen laten zien, zoals de Bitcoin koers. Het is dus zeker het investeren waard.

Los je schulden af

In plaats van beleggen kun je ook je schulden aflossen, zoals je hypotheekschuld of je studieschuld. Door je hypotheek sneller af te lossen dalen je maandlasten, waardoor je meer geld overhoudt. En door je studieschuld af te lossen loop je minder risico dat je bijvoorbeeld geen hypotheek kunt krijgen. Aflossen biedt dus alleen maar voordelen.

Verduurzaam je woning

Een andere manier om maandelijks meer geld over te houden is door je woning te verduurzamen. Investeer bijvoorbeeld in zonnepanelen of breng betere isolatie aan in je huis. Het kost even wat, maar uiteindelijk levert het je meer op. En het is niet alleen maar beter voor je portemonnee, het is ook nog eens goed voor het milieu.

Investeer in een bedrijf

Nog een idee om je spaargeld slim te besteden is om te investeren in een bedrijf. Hierbij krijg je, afhankelijk van hoeveel je investeert, vaak een bepaald percentage van de winst. Dit hoeft helemaal geen grote investering bij een groot bedrijf te zijn. Misschien dat een familielid wel net bezig is om een bedrijfje op te zetten. Door een investering te doen help je dus niet alleen jezelf maar ook iemand anders!